Manifest: Bouwen binnen de grenzen van onze planeet
We staan voor grote uitdagingen. Als bouwsector, als Nederland en als wereld. Enerzijds willen we in de groeiende behoefte aan woonruimte en maatschappelijke functies blijven voorzien. Anderzijds willen we een gezonde, veilige wereld achterlaten voor onszelf en de generaties na ons.
Met de huidige manier van bouwen conflicteren die twee wensen. Een toekomstbestendige bouwsector moet bouwen, transformeren en renoveren binnen de ecologische grenzen van de planeet. Dat betekent een fors lagere CO2-uitstoot, minder materiaalverbruik en minder milieuvervuiling. Dat vraagt niet alleen inspanning van koplopers, maar van de hele sector. Van beleidsmakers en opdrachtgevers tot architecten, bouw- en installatiebedrijven en toeleveranciers.
De vele sectorbrede initiatieven laten zien dat de sector klaar is voor verandering. Denk aan Het Nieuwe Normaal (Cirkelstad), het Convenant Duurzaam Bouwen (op initiatief van Provincie Utrecht & Ballast Nedam), het houtbouwconvenant (MRA) en Building Life (DGBC). En aan de initiatieven vanuit Gideon, zoals een verkenning hoe de MPG en MKI effectiever kunnen sturen.
Ons eerdere Manifest – een eerlijk speelveld voor een duurzaam Nederland – heeft een duidelijk signaal afgegeven aan Ministeries en politiek dat biobased bouwen een eerlijke kans verdient. De verkennende studie, die het resultaat is van dit Manifest, geeft geen antwoord op de kernvraag: hoe kan de CO2-opslag in biobased materialen worden meegerekend in het MPG-MKI-stelsel?
Ontwikkelingen in het verduurzamen van de bouw kunnen en moeten sneller, als we als bouwsector een serieuze bijdrage willen leveren aan een veilige en gezonde wereld. Wij roepen de Rijksoverheid – verantwoordelijke politici én ambtenaren – daarom op tot drie zaken:
- Introduceer een aanvullende MPG-indicator. Deze MPG-2 toont alléén op de impact bij de productie en bouw (fasen A1-A5), waarmee direct gestuurd kan worden op de CO2-uitstoot van de bouw. Theoretische CO2-besparingen voorbij 2050 worden daarbij niet meegenomen. Deze indicator kan worden berekend met bestaande gegevens, waardoor partijen geen extra kosten hoeven maken.
- Bepaal een carbon budget voor de bouw. Een carbon budget maakt duidelijk welke CO2-emissieruimte de bouwsector nog heeft, waardoor scherper gestuurd kan worden op het innovatietempo dat nodig is voor een klimaatneutrale bouwsector. Neem daarbij het Klimaatakkoord van Parijs als uitgangspunt.
- Verbeter het milieuprestatiestelsel. Het huidige stelsel is een goede basis, maar vraagt om doorontwikkeling om effectiever te sturen. Daarbij gaat het onder meer om verbetering en uitbreiding van de database, meer verplichte transparantie van producten en betere controle op milieuprestaties in de realisatiefase. Een toekomstbestendig milieuprestatiestelsel vraagt daarbij een betere borging van het publieke belang.
Door met veel partijen te laten zien dat we sneller willen verduurzamen, roepen we de Rijksoverheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen. Zodat alle partijen in de bouwketen hun werk kunnen blijven doen. Maar wel op een toekomstbestendige manier, binnen de grenzen van onze planeet.
Teken je mee?